Markus Falk (pseud): Profeetan soturit - dekkari, 1. osa


Markus Falk: Profeetan soturit, 1. osa - 345 s. - ilm. 2018 - kansi: Timo Numminen
Otava - kirjaston kirja

Markus Falk =
Virpi Hämeen-Anttila, synt. 1958 Espoo
kirjailija, tutkija, suomentaja ja kuvittaja
+
Jaakko Hämeen-Anttila, synt 1963 Oulu
kirjailija, suomentaja, arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori

Vuosi 656...    Isäntä oli lukenut Pyhää kirjaa, mutta nyt se oli pantu sivuun. Hänen sylissään oli käsikirjoitus. Oliko se...SE? Salman silmissä hämärsi. Mistä isäntä oli sen löytänyt?
Salma ei voinut nähdä tarkasti pergamenttilehtiä, mutta hän näki ruskeat puukannet, joiden välissä niitä säilytettiin, ja niistä hän tunnisti käsikirjoituksen.

Lähi-idän tutkija Tuomas Pyy on työmatkalla Libanonissa, jossa häneen ottaa yhteyttä nuori italialainen kollega Carla Conti, jolla on hallussaan käsikirjoitus, josta haluaisi keskustella Pyyn kanssa. Mikä on tämä mystinen käsikirjoitus, jota muutkin havittelevat? Tästä alkaa tarina, jossa vuorotellen eletään nykyajassa ja eri menneisyyden ajoissa, alkaen vuodesta 656.

Olisin niin halunnut pitää enemmän tästä kirjasta, mutta täytyy tunnustaa, että petyin. Kun tekijöinä on kaksi kirjailijaa, joista toinen islamin ja arabikulttuurin ammattilainen, niin sisällöstä  olisi voinut saada vaikka mitä. Minusta tämä oli lähinnä Dan Brownin vesitetty versio. Tarinakin koostui samoista elementeista: vanha käärö, tutkijamies, kaunis fiksu nainen ja pakoon...

Henkilöhahmoja olisi voinut syveentää, niin Tuomas Pyytä kuin Carla Contiakin, puhumattakaan Aubrey Greenestä. Greene tosin oli sivuroolissa, mutta odotin silti, että olisin saanut tutustua häneen paremmin.

Menneisyyden takautumat olivat hyviä, mutta niitä olisi voinut olla enemmän tai näihin viiteen enemmän tekstiä ja juonikuvioita. Oikeastaan itse olisin tykännyt  jos pääpaino olisi ollut niillä menneisyyden tapahtumilla ja tilkkeenä nykyisyyttä tai vaikka edes noin fifty-fifty.
Saunomista, halkojen hakkuun opettamista yms. -  kiivastahtinen  trilleri?  No joo, ehkä vähän kärjistän.

Jollei ajattele tarinaa, niin teksti itsessään oli hyvää ja sujuvaa. Mitä muuta voisikaan odottaa ammattikirjailijoilta.
Näin nyt tällä kertaaa, seuraavaa opusta odotellessa.

P.S. Jäin miettimään tätä: vuonna 656 kirjassa on  kirjuri Musa ja vuonna 833 Zubaida löytää miehet joille haluaa puhua. He olivat Musan veljeksistä nuorin, kauniskasvoinen Hasan...suuri oppinut al-Khwarizmi...ja Yusuf. 
Aika pitkäikäinen veljessarja.

Kommentit

  1. Opettajamaista otetta myös suomalaisen kulttuurin esittelyssä :) Vähän naivia, harmi. Kyllä minäkin aion vielä seuraavaan Falkiin tutustua! Sitten teen johtopäätökset.

    VastaaPoista
  2. Edellytyksiä olisi vaikka mihin. Jäämme odottelemaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti